Felelős Játék

A szerencsejáték világszerte egyre elérhetőbbé válik, a játékpiac mérete napról napra növekszik, és Magyarország sem kivétel. Ennek oka:

 • A szerencsejáték szórakoztató;
 • Mindig és mindenhol elérhető – 24/7;

Különböző játékokat és tevékenységeket kínál minden ízlésnek. Azonban ne feledjük, hogy az online szerencsejátékoknak is vannak hátrányai és kockázatai, mint például:

 • nem mindenhol legális a világon és nem mindenki számára;
 • fennáll a pénz elvesztésének kockázata;
 • Függőséget és akár szerencsejáték-függőséget is okozhat, ami kellemetlenségeket és problémákat okozhat magának a játékosnak és a környezetének.

A szerencsejáték-függőség problémáinak elkerülése érdekében a játékosok közössége általános elveket és stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítenek megőrizni az önkontrollt és megelőzni ezeknek a problémáknak a megjelenését. A „Felelős Játék” a széles körben elfogadott kifejezés.

A felelős játék (responsible gambling) az a szerencsejáték-iparban alkalmazott intézkedések és megközelítések összessége, amelyek célja a játékosokra és a társadalomra gyakorolt lehetséges károk minimalizálása a szerencsejátékok iránti túlzott lelkesedés miatt. A felelős játék elvei a következőket foglalják magukban:

 • Tájékoztatás nyújtása a játékosoknak a szerencsejátékok kockázatairól és a szerencsejáték-függőség jeleiről.
 • Lehetőség a játékosok számára, hogy időbeli vagy pénzügyi korlátokat állítsanak be.
 • Tilalom a játékosok hitelre történő finanszírozására az operátorok részéről.
 • Önkizárás és önkéntes korlátozás lehetősége a kaszinókból vagy weboldalakról.
 • Reklámtilalom a sebezhető csoportokra irányulóan.
 • Segítségnyújtás a szerencsejáték-függőségben szenvedők kezelésében és rehabilitációjában.

A felelős játék célja, hogy biztosítsa az ésszerű egyensúlyt a felnőtt játékosok választási szabadsága és a társadalom védelme között a szerencsejátékok negatív következményeitől. A felelős játék a tudatos és egészséges döntéseken alapul az online játékokkal kapcsolatban. Ez azért fontos, mert a játék akkor válhat problémává, amikor a játékos elveszíti az irányítást a saját cselekedetei felett.

Az obszesszív szerencsejáték a játék iránti ellenállhatatlan vágy, amely gazdasági, személyes, pszichológiai, szakmai és/vagy családi életét károsíthatja a játékosnak.

Mi a ludománia (szerencsejáték-függőség)?

A kényszeres szerencsejáték-függőség, más néven ludománia, gyakran emlegetett mint „játékfüggőség”. Ez egy addiktív, krónikus és progresszív betegség. Hasonlóan más függőségekhez (például az alkoholizmushoz), ez a kényszerűség kémiai és pszichológiai függőségen alapul. Így három típusú káros játékot lehet meghatározni és elkülöníteni:

Problémás Játék

A szerencsejátékok problémásak lehetnek, ha bármilyen módon ártanak a játékos életének bármely aspektusában. Azonban a játékos játék szokásai még nem kerültek teljesen kontroll alól.
Úgy érzed, hogy egyre több időt töltesz szerencsejátékokkal, hazudsz a családtagoknak a játékszokásaidról, szerencsejátékozol, hogy kompenzálj a vesztett fogadásokért, vagy még az életed egyes területei is kockázatnak vannak kitéve. Mindezek a jelek bizonyíthatják, hogy már problémáid vannak a szerencsejátékokkal.

Visszaélő Játék

Ebben az esetben a játékosnál a patológiai szerencsejáték tünetei mutatkoznak, de csak időszakosan vagy bizonyos időszakokban. A legtöbb időben úgy tűnik, hogy a visszaélő játékos kontrollálja a játékszokásait.
Hetek vagy hónapok is eltelhetnek függőségi tünetek nélkül. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges patológiai szerencsejáték tüneteket, amelyek bizonyos esetekben jelentkeznek.

Patológiai vagy Kényszeres Szerencsejáték Szenvedély

Ezen a szinten a szerencsejáték függőséggé vált. Annak ellenére, hogy tudatában vagy a szerencsejátékok negatív hatásának az életedre, a patológiai játékos nem képes abbahagyni a szerencsejátékozást. Legyen nyerés vagy vesztés, nem tudod kontrollálni a játék iránti vágyadat, függetlenül a következményektől.

A játékos kockázatot vállal, egyre magasabb tétjeivel fogad, olyan összegeket, amelyekről tudja, hogy nem tudja majd kifizetni, ha veszít. Ez a patológia komoly problémákat okozhat a játékos és családja életében.

A Szerencsejáték-függőség Jelei

Vannak viselkedési minták, amelyek jellemzőek a megrögzött játékosokra. Minél hamarabb felismeri az ember a bizonyos jeleket, annál gyorsabban tudja elkerülni a szerencsejátékok iránti szenvedély következményeit. Úgy érzi, hogy a szerencsejátékok magukkal ragadták Önt vagy egy közeli hozzátartozóját? Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (2018) diagnosztikai kritériumai szerint a figyelmet érdemlő fő jellemzők a következők:

 • Folyamatos játékfüggés, ami minden mást háttérbe szorít. Ez az egyik fő jellemzője. Család, barátok, munka és egyéb tevékenységek másodlagossá válnak. Közben a játékos gondolatait folyamatosan a játék tölti ki.
 • A tétek értékének növekedése. Ami korábban izgalmas volt, már nem érdekes. A játékosnak növelnie kell a kockázatot és a tétek értékét ahhoz, hogy ugyanazt a lelkesedést érezze.
 • Leállni lehetetlenné válik. A játékos abbahagyja a korlátok szabását. Még ha többször is próbálja abbahagyni, csökkenteni vagy kontrollálni a szerencsejáték iránti vágyát, ez nem sikerül neki.
 • A játék mint menekülés. A játék módot ad a problémák vagy kellemetlen érzések, mint magány, bűntudat, depresszió vagy szorongás elfeledésére vagy elkerülésére.
 • Nyugtalanság a tartózkodás alatt. Más függőségekhez hasonlóan a szerencsejáték csökkentése vagy abbahagyása nyugtalanságot és ingerlékenységet okoz a játékosnál.
 • A szerencsejátékkal kapcsolatos titkolózás és hazudozás. A játékos érezheti, hogy tagadnia kell valódi részvételét, hazudnia vagy eltitkolnia a család, barátok és/vagy terapeuták elől a következményeket.
 • A családi, társasági és/vagy szakmai élet károsodása. A viselkedési problémák veszélyeztethetik a játékos fontos kapcsolatait, valamint a munkalehetőségeket vagy a tanulást.
 • A veszteségek kompenzálása. Bár mindig nem lehet nyerni, a fogadós nem tudja elfogadni a vesztését. Mindig visszatér a játékhoz, hogy megpróbálja visszaszerezni a vesztett pénzt, ezzel csak mélyebbre ásva magát.
 • Nincs pénze, mégis fogad. A játékos olyan téteket kezd felrakni, amik az ő és családja megélhetését veszélyeztetik. Nagyon gyakoriak a pénzügyi problémák. Ez arra kényszeríti a játékost, hogy kölcsönt vegyen fel és nagy adósságokat halmozzon fel, vagy eladja a szükséges javakat. Akár lophat vagy illegális cselekedeteket követhet el a játék finanszírozására.

Ha a cikk elolvasása után még mindig kétségei vannak, elvégezheti a szerencsejáték-függőségi teszteket a Szerencsejáték-függőségi kérdőív vagy az Onteszt segítségével, mindkettőt a Szerencsejáték Zrt. készíti.

Fontos Emlékeztető a Szerencsejáték-függőséggel Kapcsolatban!

Emlékeztetjük Önöket, hogy bármely esetben vagy gyanú esetén a szerencsejátékok iránti szenvedélyt szakembernek kell értékelnie, diagnosztizálnia és kezelnie. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ezek a függőség jelei semmiképpen sem szolgálhatnak öndiagnózisra.

Sok ilyen jel lehet összefüggésben bizonyos pszichopatológiákkal, mint például: depresszió, szorongás, bipoláris zavar, kényszeres-obszesszív viselkedés vagy hiperaktivitás. Ezért a szakmai diagnosztika elengedhetetlen. Amennyiben bármilyen gyanú merül fel, ne habozzon szakértői véleményt kérni a mentális egészség területén dolgozó szakembertől, valamint terapeutától vagy pszichiátertől.

A Ludománia Okai

Ahogyan más függőségek esetében is, a ludománia okainak pontos meghatározása nehéz. Mindazonáltal tudjuk, hogy számos összetett tényező hat az egyénre, ami hajlamosabbá teheti őket erre a patológiára, például a genetikai hajlamtól kezdve a személyiségzavarokig.

Biologikai Tényezők

Kutatások kimutatták, hogy néhány megrögzött játékos agya hasonlóan működik, mint a drogfüggőké, például az alkoholistáké. A játékok serotonint, noradrenalint és dopamint, valamint a stresszhez, boldogsághoz és izgalomhoz kapcsolódó hormonokat szabadítanak fel.
Néhány szenvedélyes játékosnak nem sikerül elegendő mennyiségű ilyen hormont termelnie. Így a játék válik a kompenzáció és függőség szükséges eszközévé.
A nem is egy fontos tényező: a férfiak többet játszanak és általában fiatalabb korban kezdik. A nők viszont gyorsabban válhatnak függővé.
Más lehetséges fontos tényezők közé tartozik a genetikai hajlam és a dopamin agonisták használata. Valamint néhány Parkinson-kór és nyugtalan láb szindróma kezelésére szolgáló gyógyszer.

Pszichológiai Tényezők

A szerencsejáték-problémák bizonyos mértékben összefügghetnek egyes domináns személyiségjegyekkel. Ilyenek a versenyszellem, a munkamániás hajlam, az impulzivitás, a nyugtalanság (vagy hajlam az unalomra), az egocentrizmus, a nagyzási hóbort és a hatalomvágy. Másrészről, a bizonyos babonákba vetett könnyű hit az online szerencsejátékokkal kapcsolatban szintén kockázati tényező.
A személyiségjegyeken túlmenően vannak pszichopatológiák és zavarok, amelyek közvetlenül kapcsolódhatnak a szerencsejátékok iránti szenvedélyhez. Ilyen zavarok például a szorongás, depresszió, hiperaktivitás, kényszeres-obszesszív zavar vagy a bipoláris zavar.

Társadalmi Tényezők

A szerencsejáték-problémák fokozódhatnak a játékos életében bekövetkező stresszes/problémás helyzetekben. Az egyedüllét pillanatai vagy a túlzott stressz, a munkahelyi problémák, egy közeli személy halála vagy a konfliktusokkal teli családi kapcsolatok kockázati tényezőkké válhatnak azok számára, akik kényszeres hajlammal rendelkeznek az online játékban.

Néhány ember gazdasági nehézségek idején fordulhat a szerencsejátékokhoz, azt remélve, hogy ez megoldást jelenthet a jövedelem vagy a pénzügyi megkönnyebbülés számára. Ez természetesen téves elképzelés, amely épp ellenkezőleg, növelheti a játékfüggőséget és ennek következtében a játékos komolyabb gazdasági problémáit.

A gyermek- és serdülőkorban való szerencsejátékok iránti lelkesedés szintén növelheti a játékfüggőség kockázatát. Valamint a barátok vagy családtagok befolyása, akiknek problémás hajlamaik vannak a szerencsejátékokra.

Komorbiditás

Ahogy láttuk, összefüggés van a szerencsejáték iránti szenvedély és különböző pszichopatológiák és zavarok között. Szorongás, depresszió, hiperaktivitás, kényszeres-obszesszív zavar vagy bipoláris zavar – ezek csak néhány olyan zavarok közül, amelyek gyakran előfordulnak a megrögzött játékosok körében.

Másrészről, az alkoholfüggőség és más drogok függősége is gyakori a megrögzött játékosok között.

A Szerencsejáték-függőség Negatív Következményei

Amikor a szerencsejátékok már nem csupán szórakozást jelentenek, a játékos és szerettei élete sok szempontból szenvedhet. Most elemezzük, hogyan befolyásolja a szerencsejátékok iránti szenvedély a játékos életének egyes aspektusait.

Pénzügyek

A szerencsejátékok iránti függőség és a fogadás abbahagyásának képtelensége azt eredményezi, hogy sok játékos komoly gazdasági problémákkal szembesül. A „kölcsönzött pénz” fokozatosan adósságba sodorja a játékost. Eközben a termékek értékesítése, lopások vagy illegális cselekmények kétségbeesett forrásokká válhatnak az addikció fenntartásához szükséges pénz megszerzésére.

Munka

A játékosok gyakran maguk választják ki az időt és/vagy helyet a fogadásokhoz, távol a családtól és otthontól. A termelékenység csökkenése, hosszú távolléti időszakok, a telefon túlzott használata személyes hívásokra, viták a kollégákkal a nekik járó pénzről vagy akár hirtelen hangulatváltozások mind a szerencsejátékok negatív következményei, amelyek közvetlenül befolyásolják a játékos szakmai teljesítményét. Gyakran előfordul, hogy a megrögzött játékosokat elbocsátják.

Család

A statisztikák szerint a megrögzött játékosok családjában nagyobb a hajlam a családon belüli erőszakra vagy a gyerekekkel szembeni durva bánásmódra. Ezek a statisztikai adatok azt is mutatják, hogy a megrögzött játékosok gyermekeinél idővel gyakrabban alakulnak ki viselkedési problémák, depresszió vagy pszichoaktív anyagokkal való visszaélés.
Másrészt a játékos által okozott pénzügyi problémák, felhalmozott adósságok, elszegényedés és lehetséges illegális cselekmények is komoly hatást gyakorolhatnak a családra.

Lelki Egészség

Más függőségekhez hasonlóan, léteznek mentális betegségek, amelyek kiválthatóak vagy súlyosbíthatóak a szerencsejátékok iránti szenvedéllyel. A játékosok között a leggyakoribb patológiák közé tartozik a szorongás, depresszió, hiperaktivitás, kényszeres-obszesszív zavar vagy bipoláris zavar. Az öngyilkossági kísérletek vagy öngyilkos gondolatok is állandó kockázatot jelentenek a megrögzött játékosok számára.

Hogyan Győzhető Le a Szerencsejáték-függőség?

A szerencsejáték-függőség egy krónikus és progresszív patológia, amelyet bár nem lehet meggyógyítani, de leállítható vagy kontrollálható. Ez annak köszönhető, hogy számos módszer létezik, amelyek segítségével a megrögzött játékos enyhítheti ennek a patológiának a következményeit, többek között:

 • Terápia és orvosi kezelés. Az orvosi intézkedések szükségesek, mivel ezek bizonyulnak a leginkább hatékony eszköznek a megrögzött játékosok gyógyulásában. A pszichoterápia lehetővé teszi sok játékos számára a gyógyulást, részben azért, mert szoros kapcsolat áll fenn a szerencsejáték-függőség és a depresszió, szorongás vagy pszichoaktív anyagokkal való visszaélés között. Az orvos gyógyszereket is felírhat, amelyek javítják a játékos impulzusainak egyensúlyát, például antidepresszánsokat, antiepileptikumokat vagy más függőségek kezelésére használt gyógyszereket.
 • Támogató Csoportok. A pszichoterápiával kombinálva a segítő csoportok egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik a megrögzött játékosok gyógyulását. Az egyik példa erre az Anonim Játékosok, egy találkozókra, információcserére és támogatásra szolgáló csoport, amely hasonlóan működik az Anonim Alkoholisták programjához. Magyarországon ezek a találkozók Budapesten és más nagyvárosokban zajlanak. Ezen és más szervezetek kapcsolatfelvételi információit a cikk végén találhatják meg.
 • Mindennapi Tevékenységek. Vannak kisebb tevékenységek, amelyeket a játékos megpróbálhat és kell is ösztönöznie az életében. Javasoljuk, hogy erősítse meg a támogató hálózatával való kapcsolatát (család, barátok). Találjon olyan szórakoztató tevékenységeket, amelyeket élvez és amelyek lefoglalják. Ne maradjon egyedül, és korlátozza a hozzáférését a csábító helyekhez, valamint állítson be korlátokat és akadályokat önmaga és a pénz között.

Hogyan Segíthetünk Valakinek Megbirkózni a Szerencsejáték-függőséggel?

A megrögzött játékosok családja általában észreveszi, hogy valami nincs rendben, még akkor is, ha eleinte nem értik, hogy mi az. A szerencsejáték-függőség egyértelmű jelei közé tartozik:

 • Elhallgatja vagy hazudik a játékszokásairól.
 • Elhanyagolja a kapcsolatokat, amelyeket önmagával vagy más családtagokkal ápolt, a játék kárára.
 • Gyakran kölcsönöz pénzt vagy eladja tárgyait.
 • Egyre több időt tölt játékkal.
 • Szerencsejátékra költi a számlák kifizetésére vagy étel vásárlására szánt pénzt.

Amikor azt gyanítja, hogy családtagjai vagy baráti körében valaki szenved a szerencsejáték-függőségtől, ne feledje, hogy az addiktív viselkedés egyik jellemzője a tagadás. A játékosnak nehéz lehet belátnia, hogy problémája van. A szerencsejáték-függőség felismerése és szembenézése komoly kihívást jelenthet a játékos számára, és családja, közeli barátai támogatása nagyon fontos.

Emlékezzen arra, hogy a játék abbahagyásának döntését magának a játékosnak kell meghoznia, senki másnak. Azonban vannak kisebb lépések, amelyeket megtehet és meg is kell tennie:

 • Bátorítsa a játékost, hogy kérjen segítséget, és pozitívan támogassa a gyógyulás iránti erőfeszítéseit.
 • Gondoljon magára. Védje meg magát érzelmileg és anyagilag, és szükség esetén kérjen segítséget a helyzet kezeléséhez. Készüljön fel, hogy „NEM”-et mondjon, amikor a megrögzött játékos pénzt kér Öntől. Lássa előre ezt a pillanatot, és legyen határozott a döntésében.
 • Legyen figyelmes az öngyilkossági kísérletek lehetőségére.

A helyzet még bonyolultabb lehet a családtagok számára, minél közelebb állnak az életük a játékossal. Ha a megrögzött játékos a partnere vagy eltartottja:

 • Ismerje el a hozzátartozója problémáját, ne keressen mentségeket vagy módot a függőség tagadására.
 • Beszéljen a játékossal egy nyugodt pillanatban. Magyarázza el neki, hogy a szerencsejáték iránti szenvedélye hogyan befolyásolja őt és a családját, és ezért forduljon segítségért.
 • Kerülje a prédikációkat, morális leckéket, fenyegetéseket és ultimátumokat. Mindig próbáljon megőrizni nyugalmat.
 • Beszéljen gyermekeivel, ha lehetséges, a partner problémájáról.
 • Ne zárja ki a játékost a családi összejövetelekből vagy programokból.
 • Vegye át az ellenőrzést a családi pénzügyeken, biztosítva, hogy a megtakarítások és a család fenntartásához szükséges pénz ne kerüljön veszélybe.
 • Készüljön fel a hosszú és nehéz gyógyulási folyamatra, és legyen ott, hogy bátorítson és támogassa hozzátartozóját az egész út során.

Hogyan Védhető Meg a Problémás Játékos az Öngyilkosságtól

A függőség fullasztó érzése, lehetséges családi, gazdasági vagy munkahelyi problémák, valamint a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos személyiségzavarok olyan tényezők, amelyek fenntartják az öngyilkossági kísérlet lehetőségét. A megrögzött játékos családjának és barátainak mindig figyelmesnek kell lenniük az öngyilkossági kísérlet jeleire.

Ha öngyilkos gondolatai vannak, vagy úgy érzi, hogy egy barátja vagy családtagja veszélyben lehet, ne feledje: létezik egy támogató vonal, amely kész meghallgatni és segíteni.

Alternatívák a Játékhoz

A megrögzött játékosnak lehet egy hamis meggyőződése, hogy a szerencsejátékok az egyetlen módja annak, hogy valamilyen szükségletet kielégítsen az életében. Azonban minden helyzetben választhat egészségesebb és hatékonyabb alternatívákat.

 1. Játék Okai: Amikor játszom, szeretem az adrenalin érzését!
  Alternatíva: Keressen jó adag adrenalin- és izgalomforrást. Próbáljon ki extrém vagy kihívást jelentő sportokat – a sziklamászástól a hegyi kerékpározásig, a szörfözéstől a gokartozásig, a raftingotól az ejtőernyőzésig, és akár a bungee jumpingig! Ha városban él, keresse meg a sziklamászótermeket, paintballt, próbáljon ki parkourt vagy újítsa fel a régi gördeszkáját.
 2. Játék Okai: A játék segít elterelni a figyelmet a problémákról és átvészelni a nehéz időket.
  Alternatíva: Azt javasoljuk, hogy vegyen részt pszichoterápiában. Egy szakemberrel való beszélgetés az érzéseiről csodálatos megkönnyebbülést hozhat. Bármilyen önkifejezési forma, mint a színház, tánc, drámaterápia vagy művészetterápia, szintén segít megszabadulni a negatívtól.
 3. Játék Okai: A játék segít a magány és az unalom elleni küzdelemben.
  Alternatíva: Találjon olyan hobbit, amit valóban élvez – művészet, zene, sport, irodalom és még sok más. Így hasonló gondolkodású emberekkel találkozhat, és új barátokat szerezhet.
 4. Játék Okai: A játék segít ellazulni egy feszült nap után.
  Alternatíva: Próbáljon ki más relaxációs módszereket és szenteljen időt magának. A jó könyvek, filmek, zene, meditáció, jóga, légzőgyakorlatok biztosan segítenek jobban érezni magát. Ha ez nem Önnek való, egyszerűen sportoljon legalább 15 percet. Különösen feszült napokon élvezhet egy kellemes masszázst.
 5. Játék Okai: Szükségem van pénzre.
  Alternatíva: Ha anyagi problémái vannak, jobb, ha egy pénzügyi tanácsadóhoz fordul. Minden szerencsejátékban a játékos ellen dolgoznak az esélyek. A veszteségek és az adósságok kockázata sokkal magasabb, mint a nyerés esélye.

Ludománia: Mítoszok és Tények

MítoszTény
Az, aki nem játszik minden nap, nem számíthat problémás játékosnak.A probléma nem a játék gyakoriságában, hanem abban rejlik, hogy milyen problémákat okoz a játékos és hozzátartozói életében. Még a ritka, de kényszeres játék is problémára utal.
A játék csak akkor válik problémává, ha a játékos nem tudja kifizetni azt.Bár a pénzügyi nehézségek gyakori következmények, nem feltétlenül szükségesek. Az a játékos, aki megengedheti magának a játékot, de más területeken szenved, szintén problémával küzd. Még anyagi problémák nélkül is a játék függőséggé válhat.Családi és munkahelyi konfliktusok, depresszió, szorongás és még az öngyilkossági gondolatok is előfordulhatnak.
Csak a felelőtlen emberek szenvednek játékfüggőségben.Mint minden függőség, bárkit érinthet, függetlenül az életkortól, végzettségtől és társadalmi helyzettől. A játékos elveszíti az önmaga feletti kontrollt, de ez nem jelenti, hogy eredetileg felelőtlen volt.
A játékos adósságainak törlesztésével segíthetünk neki.Az adósságok kifizetésével súlyosbíthatja a problémát. A pénzügyi stabilitás láttán a játékos ismét elkezdhet játszani.Nincsenek gyors megoldások. Bár nehéz lehet, a hozzátartozóknak meg kell tanulniuk „nem”-et mondani a játékosnak.
A játék csak felnőtteket érint.Az internet a játékokat elérhetővé tette minden számítógépen és telefonon. Egyre több fiatal és gyermek fér hozzájuk. Még ha a gyermek maga nem is játszik, a közelében lévő szerencsejáték-függő személy befolyásolhatja őt.

Segítségnyújtás Szerencsejáték-problémákkal Kapcsolatban

Szerencsére manapság egyre több intézmény és szervezet áll rendelkezésre, amelyek szakértő segítséget nyújtanak különböző függőségekkel, beleértve a szerencsejáték-függőséget küzdőknek.

Találhatók magyar és nemzetközi szervezetek is, amelyek a magyar játékosokon segítenek. Ezek a szervezetek a kölcsönös segítségnyújtás, bizalmas kezelés és ítéletmentesség elvein alapulva törekszenek a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák leküzdésére.

maradjonjatek.hu – egy magyar weboldal, amely információt és támogatást nyújt a szerencsejáték-függőséggel küzdőknek. A weboldalon hasznos cikkeket találhat a probléma leküzdéséről, valamint szakemberek elérhetőségét. A weboldal működtetését a Szerencsejáték Zrt. felügyeli.

Anonim Játékosok Közössége – egy nemzetközi, non-profit önsegítő szervezet a szerencsejáték-függőséggel küzdők számára. A részvétel anonim, a 12 lépés elvein alapul.

BeGambleAware – egy brit jótékonysági alap, amely a szerencsejátékokkal kapcsolatos problémák megelőzésével foglalkozik. Az alap információs anyagokat és támogató telefonvonalat biztosít a rászorulóknak.

Gambling Therapy – egy nemzetközi non-profit szervezet, amely online tanácsadást és támogató csoportokat kínál a szerencsejáték-függőséggel küzdőknek. Rendelkezik magyar nyelvű weboldallal.

Szerencsejáték-problémákkal Kapcsolatos Segélyvonal: A magyarországi játékosok ingyenes, anonim tanácsadást kaphatnak szerencsejátékkal kapcsolatos válsághelyzetek megoldására. A szolgáltatás telefonon, Skype-on és e-mailen keresztül elérhető hétfőtől péntekig 15:00-tól 19:00-ig. Kapcsolattartási információk: telefonszámok 06-1-411-6778 és 06-21-262-0603; e-mail cím [email protected]; Skype: “ELTE Szerencsejátékos Ségélyszolgált”.

Támogató Csoportok: Nyílt csoportos foglalkozásokat tartanak a szerencsejáték-problémákkal küzdők és hozzátartozóik számára. A foglalkozások ingyenesek és Budapest, Debrecen, Miskolc, Kaposvár, Orosháza, Sopron és Szolnok városokban zajlanak. Részletekért látogasson el a segelyszervezet.hu weboldalra.

A Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat: 7 információs ponttal rendelkezik az országban. Itt bárki információt és gyakorlati segítséget kaphat a szerencsejáték-függőség kezelésével kapcsolatban. További információk a Játék határokkal oldalon találhatók.

Helyi Segítségnyújtás: A segítségnyújtás szinte minden magyar városban elérhető helyi szervezeteken és intézményeken keresztül.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ember hobbiszinten vesz részt a szerencsejátékokban, és nem küzd függőségi problémákkal. Mint mindenben, itt is a józan megközelítés és a mértékletesség a lényeg.

Miklos Edit, az oldal szerzője és főszerkesztője. A 34 évem alatt már közel 11 évet szenteltem a magyarországi kaszinóknak és szerencsejátékoknak. Dolgoztam élő osztóként és menedzserként szárazföldi offline kaszinókban Magyarországon, és eközben blogolok a szerencsejátékok és kaszinók témakörében, offline és online egyaránt. Az elmúlt 3 évben az online tevékenységekre koncentráltam, és az összes blogomat a honlapomra – kaszinomagyar.net – helyezem át.

Miklos Edit
CMO / Chief Redactor, Gambling Expert & Author
Sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek weboldalunkon
Mutass többet
Dolly Casino
ÜDVÖZLŐ CSOMAG AKÁR 300,000 FT 3 BÓNUSZBAN
4.9/5
Szakértő értékelés
Miklos 💎